Нардеп Лерос: Венедіктова почала службову перевірку Холодницького

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Нардеп Лерос: Венедіктова почала службову перевірку Холодницького

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова доручила провести службову перевірку щодо голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Про це у Facebook написав нардеп Гео Лерос.

Нардеп оприлюднив звернення заступника генпрокурора Андрія Любовича до в. о. начальника департаменту кадрової роботи та державної служби Олександра Кондратенка.

«На підставі указу генерального прокурора від 26.05.2020 № 234 на цей час проводиться службове розслідування щодо заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н. І.», — йдеться в ньому.

Любович просить Кондратенка охарактеризувати Холодницького щодо його переміщень в органах прокуратури, перебування у відпустках і на лікуванні в період з 1 січня 2019 року; надходження дисциплінарних скарг і результатів їх розгляду за весь період роботи. Дану інформацію просять надати до 29 травня.

Венедіктова vs САП

26 травня Венедіктова звинуватила САП у неналежній роботі та пообіцяла на це відреагувати.

Вона підкреслила, що упродовж тривалого часу, в деяких випадках по декілька років, прокурори САП не забезпечували ухвалення остаточних рішень стосовно топкерівників Міністерства юстиції, Міноборони, МОЗ — за фактами розтрат, стосовно екснардепів і керівників держпідприємств — щодо розкрадань державних коштів у транспортній галузі, а стосовно високопосадовців часів Віктора Януковича — за розкрадання державного майна і коштів в особливо великих розмірах.

Пізніше САП відповіла на закиди, пояснивши, що усі справи їм дісталися у спадок від дореформенної ГПУ, а тому необхідно «передусім запитати у генерального прокурора, чому прокурори ці справи так довго не передавали до суду».

Водночас САП нагадала, що генеральний прокурор не має права давати вказівки їхнім прокурорам, «тому незрозуміло, які саме повноваження Венедіктова використовувала для перевірки стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях, які розслідує НАБУ, та які саме норми закону дозволяють давати оцінку таким провадженням».

Після цього Венедіктова закликала прокурорів САП показати вироки щодо корупціонерів. Прокурори попросили «не ганьбити систему».