Венедіктова закликала прокурорів САП показати вироки по корупціонерах. Прокурори попросили «не ганьбити систему»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Венедіктова закликала прокурорів САП показати вироки по корупціонерах. Прокурори попросили «не ганьбити систему»

УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова у відповідь на звернення прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закликала їх продемонструвати результати роботи.

Про це вона написала у Facebook.

«Не потрібно виправдань, пояснень, посилань на поважні причини чи дорікань вашим колегам з інших правоохоронних органів. Наведіть яскраві приклади судових вироків корупціонерам у 2019—2020 роках, за які вам не соромно, якими ви можете пишатися, чи хоча б за 5 років вашого існування. Цього буде достатньо. І покажіть цей результат зараз», — написала вона.

Своєю чергою, САП закликала Венедіктову перестати спілкуватися шляхом відеозвернень та не чинити тиску на прокурорів. «Такі дії жодним чином не сприяють утвердженню авторитету органів правопорядку та прокуратури зокрема, а мають зворотній ефект у суспільстві», — йдеться у повідомленні.

Також у САП наголосили, що володіють інформацією та добре розуміють «запущені так званими «політичними елітами» процеси перепідпорядкування їхньої діяльності певним цілям, які не узгоджуються із завданнями кримінального судочинства».

«З огляду на це, наполегливо закликаємо Генерального прокурора не бути частиною таких процесів, не чинити тиску на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та не ганьбити правоохоронну систему», — заявили у САП.

Крім того, прокурори підкреслили, що на сьогодні Вищий антикорупційний суд розглядає понад 200 проваджень за обвинуваченням осіб, які «ще 5 років тому, могли подзвонити Генеральному прокурору і вирішити усі проблеми у «режимі online».

«Ми впевнені, що винні особи обов’язково понесуть передбачену законом відповідальність за вироками. І це мають бути саме вироки і саме суду, і виключно Вищого антикорупційного суду, а не «хотєлок» слідчого, детектива чи прокурора», — резюмували у прокуратурі.

Що сталося?

26 травня Венедіктова звинуватила САП у неналежній роботі та пообіцяла на це відреагувати.

Вона підкреслила, що упродовж тривалого часу, в деяких випадках по декілька років, прокурори САП не забезпечили прийняття остаточних рішень стосовно топкерівників Міністерства юстиції, Міноборони, МОЗ — за фактами розтрат, стосовно екснардепів і керівників держпідприємств — щодо розкрадань державних коштів у транспортній галузі, а стосовно високопосадовців часів Віктора Януковича — за розкрадання державного майна і коштів в особливо великих розмірах.

Пізніше САП відповіла на закиди, пояснивши, що усі справи їм дісталися у спадок від дореформенної ГПУ, а тому необхідно «передусім запитати у генерального прокурора, чому прокурори ці справи так довго не передавали до суду».

Водночас САП нагадала, що генеральний прокурор не має права давати вказівки їхнім прокурорам, «тому незрозуміло, які саме повноваження Венедіктова використовувала для перевірки стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях, які розслідує НАБУ, та які саме норми закону дозволяють давати оцінку таким провадженням».