Адвокати Порошенка: Суд визнав обшуки в Музеї Гончара незаконними

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Адвокати Порошенка: Суд визнав обшуки в Музеї Гончара незаконними

УНІАН

Печерський суд визнав обшуки Державного бюро розслідувань у Музеї Івана Гончара незаконними.

Про це розповіли адвокати Петра Порошенка Ілля Новіков та Ігор Головань.

«Обшук провели без рішення суду. Для слідчих це означає, що дозвіл потрібно негайно отримати, щоб суд заднім числом схвалив те, що вони зробили. Як нам стало відомо, суд відмовив ДБР в прийнятті такого рішення, обшук визнано незаконним», — сказав Ілля Новіков.

Адвокат також назвав незаконним арешт майна і картин, копіювання інформації, а також всі процесуальні дії в ході обшуку.

«Виникають підстави для негайного звільнення посадових осіб, які приймали та виконували ці рішення. Крім того, вони мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності», — заявив адвокат.

Захисник пʼятого президента нагадав, що 29 травня ДБР хотіло викликати Петра Порошенка на допит і додав, що його не буде, бо слідчі не змогли законно вручити повістку.

«На завтрашнє число, на 29 травня, ДБР хотіло викликати Порошенка на допит за цією справою. Цього допиту не буде з тієї причини, що слідчі ДБР не змогли із дотриманням закону вручити повістки. Вони намагались запровадити в Україні таку практику, щоб вручення повістки можна було замінити вивішуванням «відосика» на сайті ДБР з тим, щоб вважати це належним сповіщенням свідка. Цього не буде», — заявив Новіков.

Інший адвокат Ігор Головань уточнив, що повістку мають вручати за три дні до дати явки на допит, при цьому перший день в цей термін не входить.

«Тобто, якщо людину викликають на [допит] 29 травня, повістку мають вручити не пізніше, ніж 25 травня», — уточнив адвокат.

Що сталося?

22 травня Петра Порошенка викликали на допит в Державне бюро розслідувань. Він проходить як свідок у кримінальному провадженні про обставини контрабанди 43 картин всесвітньо відомих художників.

26 травня Порошенко не прийшов на допит в ДБР. Замість цього Порошенко разом з дружиною Мариною відвідали Музей Івана Гончара, де відкрилася виставка картин його колекції.

Під час виставки представники ДБР спробували вручити повістку Петру Порошенку. Але коли адвокат запитав, чи спрямоване кримінальне провадження проти Порошенка і чи адресована повістка безпосередньо пʼятому президенту, вони не змогли чітко відповісти на питання і пішли. До цього слідчі намагалися вручити повістку Марині Порошенко.

Пізніше адвокат Ігор Головань заявив, що слідчі ДБР не вручали Марині Порошенко повістку про виклик її чоловіка на допит.