ДБР знову викликало Порошенка на допит. Через картини та «плівки Деркача»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Пʼятого президента України Петра Порошенка повторно викликали на допит до Державного бюро розслідувань на 29 травня. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Викликали його як свідка у двох кримінальних провадженнях:

  • щодо контрабанди 43 картин всесвітньо відомих художників;
  • за фактом можливого незаконного використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, що може завдати істотної шкоди державним інтересам.

У другому випадку йдеться про «плівки Деркача» — аудіоматеріали із розмовою Порошенка і віцепрезидента США Джо Байдена. За словами депутата Андрія Деркача, записи складаються із двох частин. Перша стосується виділення Штатами $1 млрд в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, за якого ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, в якій працював син Байдена.

Друга частина записів нібито стосується того, що Порошенко, попри відсутність коаліції у парламенті, блокував звільнення Кабінету міністрів і призначення дострокових виборів до Верховної Ради. Також, за словами Деркача, в аудіозаписах ідеться про вплив Байдена через наглядові ради великих держпідприємств.

  • 19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив кандидата у президенти США Джо Байдена на Петра Порошенка під час його президентства.
  • 20 травня Офіс генпрокурора почав перевірку «плівок Деркача». Кримінальне провадження зареєстрували за статтями про зловживання владою і держзраду.
  • Зеленський відреагував на ці записи, заявивши, що на Порошенка чекає багато вироків. Адвокати Порошенка, у свою чергу, заявляють, що за «плівками Деркача» стоїть Офіс президента.