Прокуратура повідомила про підозру начальнику спецслужби Росії, який вербував експерекладача Гройсмана

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прокуратура повідомила про підозру начальнику оперативного відділу 74-го розвідувального центру Генштабу Росії у підбурюванні колишнього перекладача експремʼєра України Станіслава Єжова до держзради (ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111 КК).

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

За даними слідства, російський розвідник завербував у 2017 році Єжова для отримання секретної інформації, розголошення якої могло «зашкодити суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України».

У прокуратурі зазначили, що Єжов був визнаний винним у суді і у вересні 2019 року в рамках обміну був переданий у Росію. Зараз досудове розслідування триває.

Справа Єжова

Наприкінці 2017 року контррозвідка Служби безпеки України викрила Єжова в тому, що його завербували російські спецслужби. В обовʼязки заступника керівника протоколу входив переклад зустрічей премʼєр-міністра з іноземними делегаціями.

СБУ встановила, що завербований чиновник нібито збирав службову інформацію уряду, зокрема щодо закордонних поїздок і переговорів премʼєр-міністра. Потім він електронною поштою пересилав її представникам спецслужб РФ. 21 грудня Єжову оголосили підозру за статтею про державну зраду.