Правозахисники: Коронавірусна криза призведе до порушень прав дітей в усьому світі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Правозахисники: Коронавірусна криза призведе до порушень прав дітей в усьому світі

Ben Wicks / Unsplash

Через спалах коронавірусу мільйони дітей опиняться за межею бідності, будуть примушені до праці або до шлюбу з дорослими людьми, а держави скоротять видатки на медицину та освіту для молоді.

Про це повідомляє нідерландська правозахисна група KidsRights у своєму прогнозі на 2020 рік.

Згідно з цьогорічним індексом прав дітей, розробленим за участю Університету Еразма Роттердамського та Міжнародного інституту соціальних досліджень, країни світу скорочують видатки на здоров’я, освіту і захист дітей. На тлі коронакризи така політика виправиться не скоро.

Зазначається, що криза знищує прогрес щодо піклування про молодше покоління, який був досягнутий за минулі роки — уряди країн світу занепокоєні збереженням економічних показників і не можуть зосередитися на питанні прав дітей. Це може призвести до руйнівних наслідків для дітей сьогодні та в майбутньому.

Близько 1,5 млрд дітей по всьому світу виявилися вразливими до примусової праці, домашнього насильства та сексуальних домагань через закриття шкіл на карантин. Органи охорони здоров’я скорочують планові вакцинації від поліомієліту та кору, що в майбутньому може призвести до росту дитячої смертності. У 23 країнах світу це ставить під удар близько 78 млн дітей віком до 9 років.

Одночасно з цим діти по всьому світу стикаються з дискримінацією. Зокрема, у Австралії погіршилось ставлення до дітей-біженців та дітей корінних народів, у Британії — до дітей з середовища ромів. При цьому дівчата дискриміновані значно сильніше, ніж хлопці, що проявляється у питаннях успадкування чи доступі до освіти або правосуддя.