ООН знайшла рештки одного з організаторів геноциду в Руанді. США пропонували за його арешт $5 млн

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ООН знайшла рештки одного з організаторів геноциду в Руанді. США пропонували за його арешт $5 млн

The Dilly Lama / Wikipedia

Офіс прокурора ООН повідомив, що знайдено останки одного з підозрюваних у геноциді народності тутсі в африканській Руанді — Огюстена Бізімани. Його тіло знайшли в Конго.

Про це повідомляє Reuters.

За словами прокурора Сержа Браммерца, Огюстена Бізіману підозрювали у скоєнні 13 злочинів, серед яких убивство прем’єр-міністра Руанди Агате Увілінгіймани, 10 бельгійських миротворців ООН, а також масові вбивства представників тутсі.

Рештки, знайдені в конголезькому місті Пуент-Нуар, опізнали шляхом аналізу ДНК наприкінці минулого року. Бізімана помер, орієнтовно, у 2000 році, через 16 років після оголошення його в міжнародний розшук.

За даними Державного департаменту США, Бізімана підозрювався в підготовці та плануванні геноциду починаючи з 1990 року, у розпалюванні ненависті на етнічному ґрунті, створенні списків людей, які підлягають знищенню, а також у розповсюдженні зброї для вбивства представників тутсі.

Бізімана під час геноциду виконував функції міністра оборони тимчасового уряду і контролював збройні сили країни. За його арешт США обіцяли $5 млн.

Офіс прокурора ООН продовжує розшуки третього підозрюваного в організації геноциду — Протея Мпіраня, який командував президентською гвардією. Окрім нього, є ще п’ятеро підозрюваних.

Наразі головний підозрюваний Фелісьєн Кабуга заарештований після понад чверті століття розшуків і очікує суду.

Що сталося в Руанді?

За даними трибуналу ООН, озброєні загони радикальних представників народності хуту вчинили геноцид народності тутсі в африканській Руанді.

Геноцид тривав близько 100 днів і підживлювався пропагандою «Вільного радіо і телебачення тисячі пагорбів». Загалом радикальні хуту вбили близько 800 тис. людей, серед яких також були й помірні хуту.

Край геноциду поклав військовий союз тутсі та помірних хуту, відомий як «Руандійський патріотичний фронт».