Франція заарештувала організатора геноциду в Руанді. Його 26 років розшукували за фінансування вбивства сотень тисяч людей

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У Франції заарештували головного підозрюваного в організації геноциду народності тутсі в Руанді — Фелісьєна Кабугу. Його звинуватили у фінансуванні вбивства близько 800 тис. людей ще 26 років тому.

Про це повідомляє Reuters.

Біглий 84-річний руандієць, за голову якого США призначили винагороду в $5 млн, проживав за фальшивими документами у квартирі в Аньєр-сюр-Сен під Парижем. Його затримали сили жандармерії, які діяли у співпраці з правоохоронними органами кількох країн, серед яких США, Руанда, Бельгія та Велика Британія.

Кабугу в 1997 році звинуватили у сімох злочинах, серед яких — здійснення геноциду та підбурення до участі в ньому.

«Сьогодні арешт Фелісьєна Кабуги — це нагадування про те, що винні у геноциді можуть бути притягнуті до відповідальності навіть через двадцять шість років після їхніх злочинів», — заявив головний прокурор трибуналу ООН Серж Браммерц.

Двоє інших підозрюваних в організації геноциду — політик Огюстен Бізіман і солдат Протей Мпіраня — досі в розшуку.

Що сталося в Руанді?

За обвинуваченням трибуналу ООН, бізнесмен Кабуга в 1994 році профінансував озброєні загони радикальних представників народності хуту для геноциду народності тутсі.

Геноцид тривав близько 100 днів і підживлювався пропагандою «Вільного радіо і телебачення тисячі пагорбів», яким володів Кабуга. Він також закуповував великі партії мачете та інших сільськогосподарських інструментів, що їх використовували як зброю для вбивства.

Всього радикальні хуту вбили близько 800 тис. людей, серед яких, окрім тутсі, були й помірні хуту.

Край геноциду поклав військовий союз тутсі та помірних хуту, відомий як «Руандійський патріотичний фронт».

У 1994 році Кабуга втік із Руанди і переховувався у Німеччині, Бельгії, Кенії та Швейцарії.