Сенат США визнав геноцид вірмен в Османській імперії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Сенат США одноголосно ухвалив резолюцію про визнання вбивства 1,5 млн вірмен в Османській імперії в 1915—1923 роках геноцидом, повідомляє Deutsche Welle.

«Це момент істини, який був відкладений на занадто тривалий час», — заявив сенатор-республіканець Тед Круз після ухвалення резолюції. Раніше у жовтні палата представників офіційно визнала вбивство 1,5 мільйона вірмен в Османській імперії в 1915—1923 роках геноцидом. При цьому документ підтримали як демократи, так і члени Республіканської партії президента США Дональда Трампа. Президент Туреччини Реджеп Ердоган розкритикував це рішення, заявивши, що воно було ухвалене «тільки з внутрішньополітичних міркувань».

Зазначається, що Конгрес роками відмовлявся визнати вбивство вірмен геноцидом через загрозу погіршення відносин із союзником у НАТО. Однак останнім часом на ситуацію, крім воєнної операції Анкари в Сирії, вплинуло також рішення Туреччини придбати російські ЗРК С-400, попри невдоволення США. Раніше знищення вірмен в Османській імперії визнали геноцидом Німеччина, Франція, Росія, Ватикан, Швейцарія, Нідерланди та ще понад десяток держав.