Не тільки коронавірус. ВООЗ попереджає про «подвійну хвилю» захворювань восени

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Друга хвиля коронавірусної інфекції може збігтися зі спалахами інших інфекційних захворювань. Про це заявив регіональний директор ВООЗ у Європі Ханс Клюге, передає The Telegraph.

За його словами, європейські країни повинні підготуватися до другої смертельної хвилі коронавірусу, тому що пандемія ще не закінчилась. Клюге зробив суворе попередження країнам, які починають послаблювати свої карантинні обмеження, заявивши, що зараз «час для підготовки, а не для святкування».

Він підкреслив, що число випадків COVID-19 у країнах на кшталт Великої Британії, Франції та Італії починає зменшуватися, але це не означає, що пандемія добігає кінця. Епіцентр європейського спалаху наразі перебуває на сході, причому кількість випадків захворювання зростає в Росії, Україні, Білорусі та Казахстані.

«Країни повинні використовувати цей час [коли зменшується кількість нових хворих на коронавірус] із розумом і почати зміцнювати систему громадської охорони здоровʼя, а також нарощувати потенціал у лікарнях, відділеннях первинної та інтенсивної терапії», — сказав представник ВООЗ.

Він також попередив, що друга хвиля може збігтися зі спалахом інших інфекційних захворювань: «Я дуже стурбований подвійною хвилею — восени у нас може бути друга хвиля COVID-19 і водночас хвиля сезонного грипу або кору. Два роки тому в нас було пів мільйона дітей без щеплення від кору».

  • У 20 країнах Євросоюзу перша хвиля інфікування коронавірусом пройшла свій пік, кількість нових випадків зменшується.
  • Європейська комісія планує відкрити внутрішні кордони для усіх країн блоку та відновити авіасполучення, щойно пандемія коронавірусу піде на спад. Таким чином збираються врятувати зруйновану карантином туристичну галузь напередодні літнього сезону.