НАЗК перевірить декларації Тимошенко і нардепа Власенка щодо мільйонних статків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) перевірить, чи вчасно лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко і депутат від цієї партії Сергій Власенко внесли у свої декларації багатомільйонні доходи.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

«НАЗК перевіряє своєчасність подання народними депутатами [...] повідомлень про суттєві зміни в майновому стані», — йдеться в повідомленні.

Раніше Власенко задекларував сумарно 142 млн гривень доходів від американської юридичної компанії Reid Collins & Tsai. У декларації він вказав, що отримав чотири платежі (18,8 млн; 56,9 млн; 57,3 млн і 8,9 млн).

Тимошенко задекларувала 148,3 млн гривень від цієї ж компанії як компенсацію шкоди, «заподіяної політичними репресіями 2011—2014 років, що отримана у США на стадії досудового врегулювання».

  • Улітку 2011 року Юлію Тимошенко заарештували у справі про газовий контракт із Росією і в жовтні того ж року засудили до 7 років вʼязниці. У Євросоюзі та США назвали вирок «політично мотивованим». У 2013 році Тимошенко виграла справу проти України в Європейському суді з прав людини, а в лютому 2014 року, після втечі Віктора Януковича, її звільнили.
  • У США в серпні минулого року пройшов судовий процес над колишнім радником президента Барака Обами Грегом Крейгом, який працював у Skadden і займався звітом про справу Тимошенко. Суд присяжних у Вашингтоні визнав Крейга невинним. Під час судового процесу над Крейгом стали відомі деталі його роботи на уряд Віктора Януковича у 2012 році.
  • Газета The New York Times писала, що фірма Skadden заплатила понад $11 млн, щоб уникнути судового позову з боку Тимошенко за сприяння у її політичному переслідуванні за часів Януковича.