Резніков: Представники ОРДЛО в ТКГ повинні мати «суспільну легітимність». Це можуть бути священники, спортсмени

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Представники тимчасово окупованих територій Донбасу, яких від України пропонують залучити до роботи в Тристоронній контактній групі, обовʼязково повинні мати як юридичну, так і суспільну легітимність серед жителів непідконтрольних і підконтрольних Україні територій.

Про це заявив міністр з питань реінтеграції окупованих територій України Олексій Резніков в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

«При прийнятті рішення главою делегації або президентом України має бути відчуття, що у цих людей є і суспільна легітимність, і суспільне визнання. Дуже важливо, щоб ця довіра була, звичайно, у жителів Донбасу з обох сторін лінії зіткнення», — зазначив Резніков.

За його словами, це будуть люди тих родів діяльності, які легко «заміряти»: священники, правозахисники, журналісти, юристи, активісти, представники культури, спорту.

Резніков також зазначив, що представники від України повинні бути з цих окремих районів Донецької та Луганської областей. «Жили, проживали, були прописані, зареєстровані. Ми зараз обговорюємо, в тому числі, остаточні критерії», — сказав він.

Крім того, він сказав, що теоретично Україна може запросити в ТКГ і обраних на законних виборах у 2010 році мерів, голів місцевих рад, якщо вони будуть відповідати критерію суспільної легітимності.

«У нас, з точки зору державного управління, існує принцип спадкоємності і безперервності влади. І всі ці поради до сих пір є легітимними. У них у всіх є представницький мандат, і він не закінчився. Всі ці люди можуть продовжувати виконувати свої обовʼязки до проведення нових законних місцевих виборів і обрання нових представників місцевої влади», — зазначив Резніков.

При цьому Резніков заявив, що українська сторона не буде враховувати думку протилежної сторони при прийнятті цього рішення, оскільки Росія шість років запрошує в ТКГ тих «запрошених», яких вважає за потрібне, і при цьому про думку України ніхто не запитував.

  • Раніше Резніков заявив, що Російська Федерація запросила на засідання ТКГ так званих представників ОРДЛО Владислава Дейнего і Наталю Ніконорову, які мають громадянство РФ.
  • До наступного засідання ТКГ Україна представить групу представників тимчасово окупованих територій для їхньої участі у переговорах. На зустрічі з послами «Великої сімки» керівник ОП Андрій Єрмак повідомив, що представниками окупованих територій будуть українські громадяни — внутрішньо переміщені особи, які можуть репрезентувати Донецьку та Луганську області.
  • Президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в ТКГ.
  • До складу групи на чолі з Леонідом Кучмою увійшли міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Юлія Свириденко, заступник міністра оборони Олександр Поліщук, народні депутати від «Слуги народу» Олександр Мережко, Андрій Костін і Галина Третьякова.