Резніков: Росія запросила на ТКГ «представників» з ОРДЛО з громадянством РФ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Резніков: Росія запросила на ТКГ «представників» з ОРДЛО з громадянством РФ

УНІАН / Ратинський В’ячеслав

Російська Федерація запросила на засідання Тристоронньої контактної групи так званих представників ОРДЛО Владислава Дейнего і Наталю Ніконорову, які мають громадянство РФ. Про це повідомив міністр з питань реінтеграції окупованих територій України Олексій Резніков.

«Це паспорт громадянина Російської Федерації, який заявляє, що він представник з Луганська. Це я [голові російської делегації у ТКГ Борису] Гризлову вчора показав. І внутрішні, і закордонні паспорти свідчать, що вони — громадяни Російської Федерації. Їхні [російські] громадяни на сьогоднішній день ведуть переговори, заявляючи, що вони представники ОРДЛО», — заявив Резніков.

Журналіст Олексій Мацука у Facebook опублікував паспорт Дейнего, де видно, що він — громадянин Росії.

14 травня оновлена українська делегація вперше засідала в ТКГ. Тоді у гуманітарній групі продовжили формувати списки для наступного етапу взаємного звільнення утримуваних осіб і списків зниклих безвісти.

Українська сторона наполягла на взаємному звільненні утримуваних осіб у форматі «всіх на всіх», а також на забезпеченні доступу представників Червоного Хреста до утримуваних осіб на окупованих територіях Донбасу.

Українська сторона наголосила, що вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбутися відповідно до Конституції та законодавства України і на основі Копенгагенських критеріїв ОБСЄ та виключно після отримання Україною контролю над кордоном.

Українська сторона вкотре виключила можливість закріпити особливий статус ОРДЛО в Конституції України.

  • Президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в ТКГ.
  • До складу групи на чолі з Леонідом Кучмою увійшли міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Юлія Свириденко, заступник міністра оборони Олександр Поліщук, народні депутати від «Слуги народу» Олександр Мережко, Андрій Костін і Галина Третьякова.