Fox News: США планують відновити фінансування ВООЗ. Але платитимуть не більше, ніж Китай

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Fox News: США планують відновити фінансування ВООЗ. Але платитимуть не більше, ніж Китай

Chip Somodevilla/Getty Images

Адміністрація президента США Дональда Трампа планує частково відновити фінансування Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ). Про це повідомив телеканал Fox News з посиланням на чернетку листа до гендиректора ВООЗ Тедроса Адханома Гебреєсуса.

«Не дивлячись на недоліки ВООЗ, я вважаю, що організація як і раніше має величезний потенціал, і хочу, щоб вона реалізувала цей потенціал, особливо зараз, під час цієї глобальної кризи», — йдеться в листі, який цитує видання.

При цьому, США планують платити ВООЗ стільки ж, скільки платить і Китай.

США були найбільшим фінансовим донором ВООЗ, Китай — другим. Раніше Трамп заявляв, що США щорічно вносили в бюджет організації від $400 млн до $500 млн, тоді як як Китай платив $40 млн.

Однак, якщо Китай збільшить своє фінансування ВООЗ, США розглянуть можливість також підвищити внесок, зазначено в листі.

«Китай має величезний борг перед усім світом, і він може почати з виплати своєї справедливої частки ВООЗ», — йдеться у зазначеному листі.

Минулого місяця Трамп заявив, що США призупиняють фінансування ВООЗ. Попередньо це рішення мало діяти до завершення розслідування реакції ВООЗ на спалах і поширення коронавірусу.

Тоді рішення США генсекретар Організації Обʼєднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерріш назвав несвоєчасним.

  • Адміністрація Трампа обмірковує шляхи можливого покарання або отримання фінансової компенсації від Китаю за те, що, на її думку, він приховує інформацію про COVID-19.
  • Зокрема, група сенаторів США внесла на розгляд Сенату законопроєкт, який передбачає санкції проти Китаю через коронавірус. Обмежувальні заходи проти КНР будуть введені, якщо Пекін відмовиться співпрацювати, щоб зʼясувати причини виникнення пандемії коронавірусу.