Росія вимагає від Google заблокувати новину про ймовірне приховування кількості хворих на COVID-19

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Росія вимагає від Google заблокувати новину про ймовірне приховування кількості хворих на COVID-19

skaman306 / Getty Images

Роскомнагляд вимагає від Google заблокувати новину з посиланням на The Financial Times на сайті видання «МБХ медиа» про те, що кількість померлих від COVID-19 у Росії може бути вищою за офіційні дані. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Роскомнагляд заявляє, що діє за рішення генпрокуратури від 13 травня — тоді визнали, що у новина містить заклики до «масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку».

Водночас у «МБХ медиа» заявили, що отримали запит на блокування статті від Google днем раніше — їх попросили видалити новину зі свого сайту або зробити її недоступною в Росії. Повідомляється, що безпосередньо до редакції видання Роскомнагляд не звертався.

Про що йдеться?

Видання The Financial Times і The New York Times зробили матеріали про те, що смертність від коронавірусу в Москві та Санкт-Петербурзі може бути на 70% вищою за офіційну статистику.

Тоді Міністерство закордонних справ Росії назвало такі публікації «безпідставними спекуляціями» і «черговим сенсаційним антиросійським фейком». Офіційна Москва пригрозила виданням імовірним позбавленням акредитації на роботу в Росії.

  • Раніше видання Meduza повідомляло, що в Росії маніпулюють зі статистикою жертв коронавірусу. В офіційні списки померлих від COVID-19 потрапляють не всі, кого лікували від інфекції, а тільки ті, чий розтин покаже, що головною причиною смерті став саме коронавірус. Якщо смерть хворого з COVID-19 викликана ускладненнями хронічних захворювань, у посмертному діагнозі головною причиною смерті можуть зазначити саме їх.