Міністр Криклій: Збитки українських авіакомпаній через карантин щомісяця сягають 700 млн гривень

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Міністр Криклій: Збитки українських авіакомпаній через карантин щомісяця сягають 700 млн гривень

National Bank Of Ukraine / Flickr

Щомісяця українські авіакомпанії через карантинні обмеження зазнають 600—700 мільйонів гривень збитків. Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій в інтерв’ю виданню «Букви».

«Там [в авіакомпаніях] і лізингові платежі, і персонал, і пілоти отримують зовсім інші зарплати. Тому в кожної авіакомпанії своя історія, а якщо говорити про всі авіакомпанії, то йдеться про 600—700 мільйонів гривень на місяць», — розповів Криклій.

Він наголосив, що не тільки авіакомпанії, але й всі перевізники зазнають збитків через карантин. «Один [автобусний] перевізник розповів, що у нього був мільйон заробітного фонду, з якого він сплачував податки, а зараз все зупинено, і він нічого не оплачує», — зазначив міністр.

Криклій наголосив, що жодна авіакомпанія не отримала компенсації від держави за припинення сполучення. Але кільком компаніям виплатять 100 млн гривень за чартерні рейси для евакуації українців з-за кордону.

«Коли зупинились перевезення, у нас залишилось близько 80 тисяч громадян за кордоном. Це були переважно чартерні рейси […]. У нас було дві моделі дій: вивозити за державний рахунок, відправити літак і компенсувати порожній переліт. На уряді розглянули цю можливість. Компенсації ні копійчини ще нікому не виплачені […]. У нас мова йде приблизно про 100 мільйонів гривень, які мають бути виплачені всім перевізникам пропорційно до кількості чартерів, які вони здійснили — там і МАУ, і SkyUp, і «Роза Вітрів», і Bravo, і «Азур», якщо не помиляюсь. Усі вони подали рахунки, і з резервного фонду це все компенсується», — розповів міністр.

Раніше Криклій повідомив, як запускатимуть пасажирський транспорт в Україні, — буде кілька етапів і правил.