Трамп вніс до Сенату кандидатуру посла в Україні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент США Дональд Трамп вніс на розгляд Сенату кандидатуру Кіта Дейтона на посаду посла в Україні. Про це повідомляють на сайті Білого дому.

«Кіта Дейтона з Вашингтона призначити надзвичайним і повноважним послом Сполучених Штатів Америки в Україні», — йдеться у розпорядженні Трампа.

На початку травня президент США подав кандидатуру генерал-лейтенанта у відставці Дейтона на посаду посла в Україні. Тепер, за процедурою, його кандидатуру має схвалити Сенат.

Що відомо про Кіта Дейтона?

Кіт Дейтон, 71 рік, генерал-лейтенант у відставці з 2010 року. Відтоді та дотепер очолює Центр ім. Маршалла в Німеччині. Також одночасно є старшим радником від США з оборони в Україні.

Раніше Дейтон був координатором з питань безпеки в палестинсько-ізраїльському конфлікті, директором з питань стратегії, планів і політики штабу США, директором операцій розвідки Пентагону. Дейтон також служив аташе з військових питань при посольстві США в Росії. Володіє російською та німецькою мовами.

Дейтон може змінити в Києві Марі Йованович, яка торік достроково завершила роботу.

  • 6 травня 2019 року стало відомо, що посол США в Україні Марі Йованович завершує роботу. Вона терміново відбула до Вашингтона для консультацій.
  • За даними американських ЗМІ, Трамп відкликав Йованович після скарг на неї свого адвоката Рудольфа Джуліані. Він звинувачував експосла в підриві авторитету Трампа за кордоном.
  • Йованович свідчила Конгресу в розслідуванні щодо можливого імпічменту Трампа.