«Невелике, приблизно як валіза». Військовий флот США оприлюднив звіти про зустрічі льотчиків з НЛО

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Військово-морський флот США оприлюднив внутрішні документи про випадки перехоплення НЛО, які нещодавно підтвердив Пентагон. Документи під грифом «Лише для службового використання» опинились у розпорядженні CNN.

Згідно зі звітами ВМФ, об’єкти, які спостерігали льотчики, називають, як і дрони, «безпілотними повітряними системами».

«Невідомий літальний апарат виявився малого розміру, приблизно як валіза, і срібного кольору», — описує один зі звітів інцидент від 26 березня 2014 року.

У випадку з фіксацією НЛО винищувачем-бомбардувальником F/A-18 у листопаді 2013 року «пілот міг візуально спостерігати малий літальний апарат», який мав розміри «приблизно 5 футів [трохи понад 1,5 м] у розмаху крил» і був «білого кольору, без інших особливих рис».

«Через невеликий розмір літальний апарат був визначений як безпілотна повітряна система», — йдеться в документі.

У звіті про інцидент від 27 червня 2013 року зазначається, що «літальний апарат був білого кольору та мав розмір і форму приблизно як у дрона чи ракети».

Попри те, що документи називають НЛО дронами, військові не змогли визначити, хто ними керував, що є значним викликом для безпеки тренувань військово-морської авіації у повітряному просторі, закритому для цивільного використання.

Після польоту контролююче агентство зв’язалося з місцевими операторами дронів, але ніхто не підтвердив інформацію про запуск літального апарату, з яким стикнулися військові.

«Я вважаю, це лише питання часу, коли один з наших літаків F/A-18 зіткнеться в повітрі з невстановленою безпілотною повітряною системою», — зауважив один з авторів звіту.

У документах ВМФ зазначається, що дрони становлять більший ризик у повітрі, ніж пілотовані літальні апарати, оскільки вони візуально менш очевидні та рідше з’являються на радарах. Відтепер американський військовий флот має формальні вказівки для пілотів щодо того, як складати звіти у випадку зустрічі з НЛО.

Також військові не відкидають вірогідності того, що дрони можуть належати супротивникам — Росії чи Китаю, які могли намагатися зібрати інформацію про військові операції США.