SIPRI: Через коронавірусну кризу можуть посилитися збройні протистояння у світі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Одним із найгірших наслідків нинішньої пандемії коронавірусу може виявитися посилення збройного протистояння в багатьох конфліктних зонах.

Про це наголошує директор Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI) Ден Сміт, пише DW.

Сміт застеріг щодо небезпеки загострення міжнародних конфліктів і посилення терористичної активності внаслідок спричиненої коронавірусом кризи.

«Ця проблема особливо гостро стосується Іраку й Сирії. В Іраку вже помітні ознаки відродження діяльності терористичного угруповання «Ісламська держава». У Ємені теж можливе посилення протистояння. В Афганістані може й далі посилюватися вплив радикального ісламського руху «Талібан», — наголосив директор інституту.

Крім того, за його словами, існує загроза нового витка напруженості в Африці, зокрема на сході континенту та в деяких регіонах Західної Африки.

Як пояснює Сміт, у деяких регіонах поширення епідемії значно послабило функціонування держорганів і погіршило інфраструктуру. Як наслідок люди не отримували підтримки й допомоги, якої потребували.

«Тож деякі з них приєднаються до агресивних збройних угруповань, що обіцяють допомогу, приміром доступ до продовольства», — наголосив директор інституту.

  • Напередодні Європейське бюро з питань надання притулку наголосило, що пандемія коронавірусу в перспективі може призвести до збільшення потоку людей з Близького Сходу і Північної Африки, які шукають притулку в Європейському Союзі, а також посилити терористичні угруповання на кшталт «Ісламської держави».
  • Терористичні угруповання «Ісламська держава» і «Аль-Каїда» оголосили коронавірус «воїном» Аллаха. Вони намагаються використати економічну кризу для залучення новобранців, а також планують атаки з використанням інфекції.
  • Пандемія коронавірусу матиме серйозні соціально-економічні наслідки для Європейського Союзу, попри всю далекоглядну політику блоку: економічний розвиток рекордно знизиться, а борги та дефіцит бюджетів зростатимуть.