Зеленський: Україна не блокуватиме виїзд працівників за кордон

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський заявив, що виїзд українських працівників за кордон не буде блокуватися за умови, якщо країни-замовники надаватимуть контракт на роботу щонайменше на три місяці.

Про це він заявив на брифінгу в Закарпатті, повідомляє Укрінформ.

«Ми пояснили, що коли у нас карантин, його потрібно дотримуватися. Ми відпускаємо громадян на ці роботи за умови, що нам показують копію контракту з людиною щонайменше на три місяці роботи. Коли країна, яка звʼязується з нами за дипломатичними каналами, зобовʼязується забезпечити наших громадян житлом, медичною страховкою — ми можемо бути впевнені, що якщо щось із нашим громадянином станеться, його не викинуть на вулицю», — сказав Зеленський.

За його словами, багато країн надіслали замовлення на рейси для працівників, зокрема Німеччина, Італія, Фінляндія, Польща.

«Хочете працювати за кордоном — будь ласка, рабства в Україні немає», — заявив президент.

  • У кінці квітня на замовлення роботодавця авіакомпанія МАУ організувала рейс Київ — Лондон. Він мав доправити українців на сезонні роботи. Пізніше політ скасували, але українці все ж змогли вилетіти до Британії.
  • До справи підключився уряд. Премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд готовий до переговорів з європейськими країнами, які хочуть офіційно запросити українців на сезонні роботи.
  • 5 травня МАУ виконала третій спеціальний пасажирської рейс з Києва у Франкфурт. Цим рейсом українських громадян відвезли за кордон за трудовими контрактами. Тоді в компанії повідомили, що програму перевезень українців за трудовими контрактами продовжили завдяки співпраці МАУ з Міністерством закордонних справ і Офісом віцепремʼєр-міністра.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обмежень на виїзд для трудових мігрантів немає. Через пандемію проблема полягає виключно в логістиці.