Глава МЗС запевняє, що обмежень на виїзд заробітчан немає. Через пандемію проблема в логістиці

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обмежень на виїзд для трудових мігрантів немає. Через пандемію проблема полягає тільки в логістиці. Про це глава відомства розповів в інтерв’ю LB.ua.

«Усе це, якщо прибрати дзвінки міністрів і політичні дебати, — проблема логістики. Адже жодних реальних обмежень на виїзд трудових мігрантів немає. МЗС їх не вводив», — сказав Кулеба.

За його словами, до відомства за допомогою звертаються ті країни, які безпосередньо з Україною не межують і куди складно дістатися з точки зору логістики. «Настала нова реальність, коли раптом всі усвідомили, що трудова міграція стала логістичною проблемою в період пандемії», — додав Кулеба.

Він уточнив, що МЗС ніколи не займався питанням виїзду сезонних робітників за кордон, тому, відповідно, відомство не ухвалювало ніяких рішень про заборону їхнього виїзду.

«Трудова міграція ніколи не була чиєюсь окремою зоною відповідальності, це був спонтанний, хаотичний процес. Людина взяла, знайшла собі за кордоном роботу, виїхала, а потім повернулася. Тепер же, з огляду на нові реалії, потрібна система. І тому премʼєр-міністр Денис Шмигаль доручив віцепремʼєру Вадиму Пристайко цю систему відбудувати», — розповів міністр.

За словами Кулеби, зараз МЗС збирає запити від держав, які потребують сезонних працівниках з України, потім дані пересилають в Офіс віцепремʼєра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, який вступає в діалог з цими країнами й обговорює умови трансферу.

«Ми також повинні розуміти: щойно карантинні обмеження будуть зняті, ця проблема, яка так несподівано увірвалася в сферу політики, так само з неї природно й зникне», — додав Кулеба.

  • У кінці квітня на замовлення роботодавця авіакомпанія МАУ організувала рейс Київ — Лондон. Він мав доправити українців на сезонні роботи. Пізніше політ скасували, але українці все ж змогли вилетіти до Британії.
  • До справи підключився уряд. Премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд готовий до переговорів з європейськими країнами, які хочуть офіційно запросити українців на сезонні роботи.
  • 5 травня МАУ виконала третій спеціальний пасажирської рейс з Києва у Франкфурт. Цим рейсом українських громадян відвезли за кордон за трудовими контрактами. Тоді в компанії повідомили, що програму перевезень українців за трудовими контрактами продовжили завдяки співпраці МАУ з Міністерством закордонних справ і Офісом віцепремʼєр-міністра.