Пасажири скасованого рейсу Київ — Лондон досі в «Борисполі». Уряд готовий до перемовин щодо працевлаштування українців за кордоном

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

116 людей, які мали вилетіти на заробітки до Великої Британії літаком авіакомпанії МАУ, досі залишаються в аеропорту «Бориспіль».

Про це повідомляє журналістка «Громадського» з місця подій.

Громадяни України мали їхати до Великої Британії за довгостроковим робочим контрактом. Більшість пасажирів працюють у одного работодавця в аграрній сфері. Вони підкреслюють, що дісталися до аеропорту, попри скасування руху транспорту. За декілька годин до вильоту пасажири дізналися, що виліт скасовано через заборону Державіаслужби.

Станом на вечір 29 квітня заробітчани з різних регіонів України досі перебувають у «Борисполі». За їхніми словами, повідомлень і нової інформації від МАУ поки немає.

В аєропорту присутній представник МАУ, який мав відповідати за реєстрацію пасажирів. Він повідомив журналістці «Громадського», що два рейси до Франції (до Ніцци та до Парижу) відбулися цього ж дня. Один літак перевозив громадян України, 80% пасажирів іншого — іноземці.

У відповідь на запитання журналістки про подальші дії МАУ працівник сказав, що у компанії сподіваються, що рейс відбудеться, а «влада пішла на діалог».

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд готовий до перемовин з європейськими країнами, які бажають офіційно запросити українців на сезонні роботи.

«Важливою передумовою є легальне працевлаштування строком від 3 місяців із дотриманням усіх соціальних гарантій та належних умов праці українців», — підкреслив премʼєр.

  • Рейс Київ — Лондон організували на замовлення британського роботодавця. Представники МАУ стверджують, що завчасно подали усі необхідні документи для отримання дозволів і не знали про скасування рейсу.