ДБР почало розслідувати обмеження виробництва електроенергії на АЕС

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Державне бюро розслідувань відкрило провадження щодо можливих неправомірних дій службовців Міненерго. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Посадові особи Міністерства затвердили оновлений прогнозний баланс електроенергії енергетичної системи України на 2020 рік. Ним передбачається виведення підприємства державного сектора економіки атомної галузі в резерв та роботу на зниженій потужності енергоблоків. Натомість планують збільшити обсяг закупівлі електроенергії у приватних компаній.

У звʼязку з цим відбувається зниження виробництва атомної галузі на 8,6%, що може призвести до зупинення енергоблоків АЕС, збитків Державному бюджету України та банкрутства об’єкта державної власності, що має стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

  • 29 квітня, після спрацьовування автоматики від мережі був відімкнений третій блок Рівненської АЕС потужністю 1 000 МВт. Тоді заявили, що непрацюючі блоки «Енергоатома» будуть заміщені блоками вугільних електростанцій.
  • Відключений енергоблок у ЗМІ повʼязували із затвердженим Міністерством енергетики 28 квітня новим енергетичним балансом, за яким вироблення електроенергії держкомпанією «Енергоатом» буде скорочене до половини потужності.
  • Пізніше уряд запропонував використовувати надлишок електроенергії для майнингу криптовалюти.