Рада прирівняла померлих від коронавірусу медиків до військових

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховна Рада прирівняла померлих від COVID-19 медиків до військовослужбовців. Відповідний законопроєкт № 3376−1 депутати прийняли 7 травня.

Медики, смерть яких настала внаслідок COVID-19, за своїм статусом прирівнюються до військовослужбовців, які померли від поранення, контузії, каліцтва, захворювань, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби.

Документ також передбачає, що у разі смерті медика передбачена страхова виплата у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Якщо протягом року медпрацівник після захворювання на COVID-19 отримає інвалідність і захворювання, пов’язане з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, він отримає страхову виплату у 300-кратному розмірі прожиткового мінімуму.

Всього з початку пандемії в Україні коронавірус виявили у 2 660 медиків.

  • Рада також ухвалила закон про підтримку системи охорони здоровʼя у протидії коронавірусу. Документ передбачає виплату медикам у разі тимчасової втрати працездатності 100% середньої заробітної плати (доходу), незалежно від страхового стажу. Закон запроваджує обов’язкове тестування на коронавірус усіх осіб, які звертаються за медичною допомогою і мають ознаки хвороби.
  • Напередодні президент Володимир Зеленський пригрозив відповідальністю головам обласних державних адміністрацій через борги перед медиками.
  • Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов обіцяє, що медики отримають 300% зарплати «найближчим часом». За його словами, в регіони гроші перерахували ще у квітні.