Рада запровадила масове тестування на коронавірус і встановила виплату медикам

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада запровадила масове тестування на коронавірус і встановила виплату медикам

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада ухвалила закон про підтримку системи охорони здоровʼя у протидії коронавірусу.

За цей документ проголосували 336 нардепів.

Документ передбачає виплату медикам у разі тимчасової втрати працездатності 100% середньої заробітної плати (доходу), незалежно від страхового стажу.

Також закон запроваджує обов’язкове тестування на коронавірус усіх осіб, які звертаються за медичною допомогою і мають ознаки хвороби; осіб, які контактували з хворими; медиків, працівників Національної поліції, Національної гвардії та інших осіб, які протидіють коронавірусу.

Крім того, закон дозволяє залучати на волонтерських засадах до боротьби з COVID-19 лікарів-інтернів, а також — з певними обмеженнями — лікарів-спеціалістів, які ще не мають кваліфікаційної категорії.

  • У четвер Верховна Рада провела позачергове засідання. На ньому розглядалися законопроєкти опозиції про підвищення спроможності системи охорони здоровʼя протидіяти поширенню коронавірусу та про обовʼязкове державне страхування працівників державних і комунальних лікарень, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб.
  • Напередодні президент Володимир Зеленський пригрозив відповідальністю головам обласних державних адміністрацій через борги перед медиками.