«Вони знали». Помпео звинуватив Китай у сотнях тисяч смертей від коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Вони знали». Помпео звинуватив Китай у сотнях тисяч смертей від коронавірусу

Mark Taylor / Flickr

Держсекретар США Майкл Помпео відновив критику на адресу Китаю, звинувативши його в смертях сотень тисяч людей від коронавірусу. Про це він заявив на прес-конференції Держдепартаменту, повідомляє Reuters.

«Вони знали. Китай міг запобігти смерті сотень тисяч людей по всьому світу. Китай міг позбавити світ від глобального економічного нездужання», — заявив Помпео.

Держсекретар США знову вимагає, щоб Китай поділився інформацією про спалах.

«Китай все ще відмовляється ділитися інформацією, яка нам потрібна, щоб убезпечити людей», — наголосив він.

Китай заявив, що підтримує зусилля Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо розслідування походження пандемії COVID-19, але виступає проти спроб США та інших держав політизувати проблему та напасти на Пекін.

За даними Інституту Гопкінса, станом на 7 травня у США зафіксували 1 228 609 хворих на коронавірус, що робить країну найбільш постраждалою, згідно з офіційними даними. У США померла 73 431 людина.

  • Напередодні Помпео заявив, що у США немає впевненості в тому, що пандемія коронавірусу почалася з лабораторії в Ухані. Раніше він наполягав, що в американської розвідки є «значна кількість доказів».
  • Президент США Дональд Трамп заявив, що має докази, які дають йому «високий ступінь впевненості» в тому, що коронавірус виник у лабораторії в Ухані. Раніше розвідка США наголосила, що коронавірус нового типу не є штучним чи генетично модифікованим.
  • Розвідки США, Австралії, Нової Зеландії, Канади і Великої Британії (альянс «Пʼяти очей») звинувачують Китай у тому, що вони приховували будь-яку інформацію про коронавірус, а лікарів змушували мовчати або «зникати».
  • За даними доповіді Міністерства внутрішньої безпеки США, влада Китаю приховувала дані про кількість хворих на коронавірус і про заразність нового вірусу, щоб встигнути створити запас ліків, необхідних для реагування на нього.