У США випустили перші універсальні ракети Javelin F-Model. Вони пробивають будь-яку броню

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американська компанія Javelin Joint Venture (спільне підприємство Raytheon Technologies і Lockheed Martin) випустила першу партію універсальних керованих ракет Javelin F-Model (FGM-148F) для багатоцільових протитанкових комплексів.

Про це повідомляє пресслужба корпорації Lockheed Martin.

Javelin F-Model (FGM-148F)

Lockheed Martin

Ракета FGM-148F має універсальну боєголовку, чим зменшує потребу протитанкових підрозділів у боєприпасах різного призначення. Вона оснащена зарядом нового покоління, який здатний пробивати усі види броні і навіть перспективні зразки, які в майбутньому планують використовувати на важкій бронетехніці. Заряд може пробивати динамічний захист і фрагментований сталевий корпус, завдаючи критичного ураження людям та легкій техніці. Також ракета менше важить.

Американські протитанкові ракетні комплекси Javelin вважаються найбільш ефективними. Крім США, вони стоять на озброєнні Франції, Тайваню, Катару, Туреччини, Литви, Чехії, Ірландії, Норвегії, Оману, Австралії, Грузії, України та багатьох інших. Javelin широко застосовувався в бойових діях в Афганістані та Іраку.

  • У грудні 2019 року Україна домовилася про постачання другої партії протитанкових ракетних комплексів Javelin.
  • Україна отримала першу партію з 210 ракет і 37 пускових установок за $47 млн у березні 2018 року. Вже у травні почалася підготовка розрахунків (операторів) для комплексу. 22 травня 2018 року на полігоні Збройних сил відбулися випробування. В листопаді 2018 року Петро Порошенко заявив, що Javelin отримали Десантно-штурмові війська. Переносні комплекси жодного разу не використовували у боях на Донбасі.