Міноборони: Україна уклала з США контракт на другу партію комплексів Javelin

Автори:
Юлія Рябчун, Костя Андрейковець
Дата:

Україна домовилася зі США про постачання другої партії протитанкових ракетних комплексів виробництва американських компаній Raytheon і Lockheed Martin — Javelin. Про це повідомив заступник міністра оборони Анатолій Петренко.

Він розповів, що до ВСУ в 2019 році надійшла значна кількість різних типів озброєння. «БПЛА оперативного радіусу дії, який може застосовуватися в ударному варіанті, автоматизований комплекс управління артилерією, станція радіолокаційна для здійснення контрбатарейної боротьби», — зазначив заступник міністра.

Він також додав, що протягом 4 кварталу «за рахунок зосередження ресурсів» Міноборони уклало контракт на постачання другої партії ПТРК Javelin. «Ми так само замовляємо аналогічні ракетні комплекси нашого виробника. Ми маємо кілька станцій артилерійської розвідки, близько 100 броньованих різного типу автомобілів і бронемашин, декілька літаків, і продовжуємо рухатися в напрямку забезпечення військ станціями радіолокаційної боротьби. Було реалізовано в 2019 році два контракти з урядом США за програмою закордонних військових продажів, один контракт з агенцією НАТО з підтримки та постачання», — додав Петренко.

У посольстві України в США заявили, що це перший масштабний контракт прямих міжурядових оборонних закупівель озброєнь між країнами.

«Україна уклала контракт на придбання партії ПТРК Javelin з США завдяки закупкам, здійсненим безпосередньо Міністерство оборони України за програмою Пентагону «Міжнародні військові продажі» (Foreign Military Sales, FMS). Для України це величезний крок вперед, якому передував відхід від старої системи, що забороняла Міноборони України напряму купувати озброєння та техніку у іноземних держав», — зазначили в посольстві.

За прямі закупівлі раніше проголосувала Верховна Рада. Це дозволило прискорити процес закупівель без залучення структури Укрспецекспорту і зробити його відкритим. Також прямі закупівлі значно економлять кошти.

Що таке Javelin?

FGM-148 Javelin — це переносний протитанковий ракетний комплекс виробництва американських компаній Raytheon і Lockheed Martin. Він працює за принципом «вистрілив — забув» — оператор комплексу не супроводжує та не коригує політ ракети, поки вона наближається до цілі.

Комплекс призначений для ураження бронетехніки, укріплень на землі, а також деяких літальних обʼєктів, які переміщуються на низькій висоті та швидкості — гелікоптерів чи безпілотників. З 1996 року перебуває на озброєнні США. Україна отримала першу партію з 210 ракет і 37 пускових установок за $47 млн у березні 2018 року. Вже у травні почалася підготовка розрахунків (операторів) для комплексу. 22 травня 2018 року на полігоні Збройних сил відбулись випробування. В листопаді 2018 року Петро Порошенко заявив, що Javelin отримали Десантно-штурмові війська.