Вночі: у США схвалили продаж комплексів Javelin Україні, КНДР запустила снаряди у бік Японського моря, а в Ірані засудили до смерті «агента» ЦРУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Конгрес США схвалив продаж Україні 150 ракет Javelin

Конгрес США дав попередню згоду на продаж Україні 10 пускових установок і 150 протитанкових ракет Javelin на суму $39 млн.

Про це повідомляє The Hill.

Зазначено, що цей договір не є частиною військової допомоги розміром $250 млн, яку Конгрес схвалив раніше.

Офіційна заява про додатковий продаж зброї очікується пізніше.

Волкер і Йованович дадуть свідчення у справі про імпічмент Трампа

Експосол США в Україні Марі Йованович і колишній спеціальний представник президента США по Україні Курт Волкер погодилися дати свідчення в Конгресі для розслідування щодо імпічменту президента Дональда Трампа.

Про це повідомляє Reuters.

Волкер постане перед комітетами 3 жовтня, а Йованович дасть свідчення 11 жовтня. Три комітети палати представників Конгресу США запланували слухання пʼяти діючих і колишніх посадових осіб Державного департаменту протягом наступних двох тижнів.

Держсекретар Майкл Помпео вже заявив про неможливість показань Волкера і Йованович, звинувативши демократів у Конгресі у спробах «залякати» працівників Держдепу.

Іран засудив до смертної кари «агента» ЦРУ

Іранський суд засудив до страти чоловіка, якого звинувачують у шпигунстві на користь Центрального розвідувального управління США.

Як повідомляє «Голос Америки», всього засудили чотирьох осіб, двоє отримали по 10 років вʼязниці за роботу на ЦРУ і ще одному також дали 10 років за шпигунство на користь Великої Британії.

Тегеран відмовився розкрити особу можливого шпигуна, засудженого до смертної кари. У той же час, особи двох інших людей, звинувачених у роботі на американську розвідку, розкрили — це громадяни Ірану Алі Нафріх та Мухаммед Алі Бабапур. Суд також зобовʼязав їх виплатити по $55 тисяч, які вони нібито отримали від ЦРУ.

КНДР знову запустила снаряди у бік Японського моря

Північна Корея (КНДР) вранці в середу, 2 жовтня, знову провела пуск невпізнаних снарядів у напрямку Японського моря.

Про це повідомляє південнокорейське агентство Yonhap.

Снаряди були запущені з міста Вонсан. Військові Південної Кореї були приведені в бойову готовність.

«Наші військові стежать за ситуацією в разі додаткових запусків і підтримують боєздатність», — заявили в Обʼєднаному комітеті начальників штабів Південної Кореї (JCS).