Зеленський передає меру Черкас Бондаренку «привіти» від СБУ та МВС, а той каже, що місто чинитиме опір. Що відбувається?

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Зеленський передає меру Черкас Бондаренку «привіти» від СБУ та МВС, а той каже, що місто чинитиме опір. Що відбувається?

Мер Черкас Анатолій Бондаренко.

УНІАН

Скандал навколо послаблення карантину в Черкасах набирає обертів: мер міста Анатолій Бондаренко та президент України Володимир Зеленський передають один одному «привіти», міністр Аваков каже, що міський голова «загрався», а від імені заступника голови Офісу президента Сергія Трофімова Бондаренку надсилають погрози. «Бабель» розповідає, з чого все почалося.

30 квітня

Виконавчий комітет Черкас вирішив із 1 травня послабити карантин — рішення ухвалили через численні звернення підприємців, які зазнають збитків. Відповідно до рішення, роботу зможуть відновити магазини непродовольчих товарів, салони краси, перукарні, зоомагазини, майстерні, салони ритуальних послуг і літні майданчики ресторанів. Також людям дозволили ходити в парки, сквери та на ринки. Підприємці, зі свого боку, зобовʼязані дотримуватися санітарних норм і правил: встановити антисептики на вході до приміщення, вимірювати температуру, стежити за кількістю людей у магазинах.

1 травня

Поліція розпочала щодо мера Черкас Анатолія Бондаренка кримінальне провадження за ст. 325 ККУ — порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням. Пізніше Бондаренко опублікував фото повістки про виклик до Нацполіції.

Не забарився з реакцією й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков: «Пане голово міста Черкас, ви загралися! Припиніть ризикувати здоровʼям і життям людей заради політичних ігор! Реагування буде жорстким!»

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов також розкритикував це рішення: «Те, що вчора відбулося в Черкасах [...], це все може звести нанівець усю ту роботу, яка була пророблена протягом півтора місяця. Це може призвести до катастрофічних наслідків. Звісно, діям місцевої влади буде надана відповідна оцінка, у тому числі правоохоронних органів. Я категорично засуджую такі дії, тому що поставлено під загрозу життя та здоров’я людей».

У відповідь на критику мер Черкас заявив, що «постанови уряду — це не закони та не Конституція України».

«Ми не скасували карантин, ми тільки помʼякшили, фактично ми відновили соціальну справедливість і розвантажили такий великий магазин як «Епіцентр». Там надзвичайно велике скупчення людей, а поряд є багато будівельних магазинів, які також будуть працювати з дотриманням санітарних умов. Перукарні та інші салони, давайте говоритимемо чесно, в нашій країні працювали [...], тільки зрозуміло, що за записом», — розповів Бондаренко в ефірі ТСН на «1 + 1».

У своєму щоденному відеозверненні президент України Володимир Зеленський прокоментував ситуацію з послабленням карантину в Черкасах і передав «полумʼяний привіт» Бондаренку від МВС та СБУ:

«Окремий «полум’яний» привіт особисто від президента, а також від Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України я хочу передати меру Черкас, який разом з міською радою загубили календар та збиралися пом’якшувати карантинні заходи раніше за 11 травня. Це спроба заробити політичні рейтинги ціною життя та здоров’я жителів міста. І це буде мати відповідні юридичні наслідки. На майбутнє: це стосується всіх представників місцевої влади, які плутають слова «децентралізація» та «автономія». Не треба займатися самодіяльністю, яка ставить під загрозу безпеку людей», — сказав Зеленський.

Увечері 1 травня Бондаренко заявив, що отримав повідомлення з погрозами нібито від першого заступника керівника Офісу президента Сергія Трофімова.

2 травня

Вранці в Офісі президента відреагували на цей пост, стверджуючи, що Трофімов не спілкувався за допомогою повідомлень. «Вочевидь, міський голова став жертвою банального пранку і зробив із цього поспішні політичні висновки», — заявили в ОП.

Пізніше сам Трофімов назвав це листування фейком та політичними технологіями. «Переписка, яка нібито мала місце між мною та мером Черкас, — це повний фейк. Я не спілкуюся з людьми в такій манері взагалі. На поширених у медіа фото — не мій телефон, мій месенджер виглядає не так. Там навіть моє фото явно взяте з інтернету», — зазначив заступник голови Офісу президента.

Далі Анатолій Бондаренко опублікував відеозапис зі зверненням до президента Зеленського: «Я коротко хочу сказати: пане президенте, я думав, коли ви переможете, у країні буде закон один для всіх, прийде весна і будемо саджати, але тільки не міських голів, а корупціонерів. Я думав, що ви будете саджати за кнопкодавство, своїх соратників за «Велюр». Ми готові відповідати, але тільки після ваших однопартійців. А зараз як в одному фільмі про Крим: Черкаси будуть чинити опір», — заявив Бондаренко.

  • В Україні станом на 09:00 2 травня зафіксували 11 411 випадків коронавірусу, з них 279 летальних, 1 498 пацієнтів одужали. У Черкаській області на COVID-19 хворіють 304 людини.