Конституційний суд Німеччини зняв заборону на богослужіння під час карантину

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Конституційний суд Німеччини зняв заборону на богослужіння під час карантину

Wikipedia

Федеральний конституційний суд Німеччини скасував заборону на релігійні заходи під час карантину і допустив деякі винятки. Таким чином, релігійні організації зможуть проводити богослужіння за умови достатніх заходів безпеки.

Про це повідомляє The Local.

Суд ухвалив рішення після звернення мусульманської громади Нижньої Саксонії, яка вважає заборону богослужінь «серйозним порушенням релігійної свободи». Згідно з постановою, проведення релігійних заходів можливе за умови відсутності ризиків зараження — тобто без співу, у медичних масках і з розміткою дистанції між місцями для молитви.

На переконання суду, порушення релігійних прав було особливо кричущим через неможливість проводити п’ятничні молитви під час Рамадану. При цьому постанова стосується не лише мусульман, але й усіх інших релігійних громад, які теж можуть відновити богослужіння.

Релігійні зібрання в Німеччині заборонили в рамках першого пакету антикоронавірусних заходів, у середині березня. Із минулого тижня карантин почали послаблювати, зокрема дозволили роботу невеликих крамниць. При цьому в суді підкреслили, що крамниці та богослужіння повинні оцінюватися по-різному.

  • Католицькі єпископи Італії назвали відсутність дозволу на проведення богослужінь у графіку виходу країни з карантину порушенням свободи віросповідання.
  • Православна церква Румунії засудила плакати, на яких лікарі зображуються як святі борці з коронавірусом, оскільки вважає це богохульством і образою християнської іконографії.
  • В Україні від коронавірусу помер священник, який таємно проводив служби під час карантину.