Румунська церква протестує проти зображення лікарів як святих

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Православна церква Румунії засудила плакати, на яких лікарі зображуються як святі борці з коронавірусом, оскільки вважає це богохульством і образою християнської іконографії. Влада столиці вже готова їх зняти.

Про це повідомляє Reuters.

Плакати авторства румунської дизайнерки Ванди Хутіра є частиною ширшої загальноєвропейської кампанії, що зображує лікарів у змішаному коміксовому та іконографічному стилі. Спочатку роботи, розвішані у місті, сприйняли тепло, але згодом у соцмережах з’явилися негативні коментарі.

Церква назвала плакати «просуванням антиутопічного бачення ситуації» і звинуватила їхню авторку в «неправильному поводженні» з іконографією.

«Це не просто богохульний вчинок, але й образа дуже почесної професії лікарів, які, як і всі ми, не вважають себе святими чи рятівниками і не вимагають публічного культу», — заявив речник Румунської православної церкви Василе Банеску.

Міська влада Бухаресту, зі свого боку, пообіцяла звернутися до рекламників з проханням замінити плакати на такі, що шанують лікарів і водночас не ображають релігійні почуття перехожих. При цьому зображення постерів не потребують затвердження з боку влади.

Рекламна компанія McCann Romania, що розмістила постери з лікарями, заявила, що зображення були сміливим художнім вибором авторки, що не має нічого спільного з політикою чи релігією.

  • В Україні від коронавірусу помер священник, який таємно проводив служби під час карантину.
  • Мер Нетішина написав заяву в поліцію та СБУ на священників УПЦ МП, які, на його думку, свідомо ігнорують карантин.