Італійські єпископи обурені графіком виходу країни з карантину. Їм не дозволяють поновити богослужіння

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Італійські єпископи обурені графіком виходу країни з карантину. Їм не дозволяють поновити богослужіння

TeroVesalainen / Pixabay

Католицькі єпископи Італії назвали відсутність дозволу на проведення богослужінь у графіку виходу країни з карантину порушенням свободи віросповідання. Проводити релігійні заходи заборонено з березня через пандемію коронавірусу.

Про це повідомляє Reuters.

У своїй заяві священики підкреслили, що «не можуть дивитися, як порушується свобода віросповідання» і звинуватили уряд у «довільному» вилученні мес із графіка дозволеної активності.

Єпископи підкреслили, що почуваються «зрадженими», оскільки пропонували відновити богослужіння за умов дотримання нових норм безпеки. Вони переконані, що церква має право самостійно організовувати життя громади відповідно до норм охорони здоров’я.

Графік, виданий італійським прем’єром Джузеппе Конті, дозволяє з 4 травня проводити поховання, але за участі не більше ніж 15 осіб. Богослужіння, припинені ще на початку березня, досі під забороною — в графіку про них немає ні слова.

Рішення викликало невдоволення не тільки у церкві, але й у самому уряді. Так, на думку міністра рівних можливостей та сімейної політики Італії Елени Бонетті, графік «незрозумілий» і потребує виправлення.

«Тобто, ми можемо безпечно відвідувати музей, але не можемо справляти церковну службу? Це рішення незрозуміле. Воно має бути змінене», — зазначила вона.

Музеї та бібліотеки в Італії планують відкрити з 18 травня. Більшість церков були відкриті для індивідуальних молитов, але через погіршення ситуації у середині березня їх повністю закрили у Римі. Наразі уряд прийняв скаргу церковників і пообіцяв вирішити проблему.