«Схеми»: «Слуга народу» Холодов вилетів на Кіпр після заклику Зеленського всім повернутися в Україну

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Народний депутат від партії «Слуга народу» Андрій Холодов після звернення президента Володимира Зеленського із закликом повернутися в країну через закриття кордонів виїхав на Кіпр і відтоді не повертався в Україну. Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми «Схеми».

Заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Холодов вилетів у місто Ларнака 15 березня. При цьому українців попередили про закриття авіасполучення з 17 березня. Відтоді депутат не повертався.

За півтора місяця Рада вже пʼять разів збиралася на позачергові засідання для ухвалення термінових рішень щодо епідемії коронавірусу.

Окрім цих пленарних засідань, Холодов пропустив засідання свого комітету 30 березня, при цьому він брав участь в наступних засіданнях комітету в режимі онлайн.

Із того часу компанія Sky Up здійснила щонайменше один евакуаційний рейс з Кіпру для українських громадян (20 березня).

За даними «Схем», на Кіпрі Холодов із дружиною мають у власності маєток поблизу узбережжя в місті Лімасол. Саме у цьому маєтку донедавна була зареєстрована кіпрська фірма-власник сотень київських МАФів.

  • Наступного дня після введення карантину 13 березня президент Володимир Зеленський закликав усіх українців, які виїхали з країни, протягом трьох діб до закриття пасажирського авіасполучення повернутися до України.
  • У грудні НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо Холодова після журналістського розслідування «Схем». ЗМІ встановили, що він нібито повʼязаний з тютюновим бізнесом.
  • Перед парламентськими виборами журналісти повідомляли, що сімʼя кума дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко та на той час кандидата № 22 у списку партії «Слуга народу» Холодова володіє віллою у столиці Австрії Відні. Пізніше тодішній глава президентської партії «Слуга народу» Дмитро Разумков заявив, що не бачить причин виключати Холодова з партійного списку.