В Румунії може зʼявитись угорська автономія. Парламент ухвалив відповідний законопроєкт

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Румунії може зʼявитись угорська автономія. Парламент ухвалив відповідний законопроєкт

Wikimedia

Нижня палата парламенту Румунії прийняла законопроєкт про угорську автономію Секейський Край із власним президентом.

Про це повідомляє Digi 24.

Згідно з законопроєктом, автономія румунських угорців (секеїв), що складається з повітів Ковасна, Харгіта й міста Муреш, матиме власне самоврядування, президента та національні символи. Також угорська мова буде використовуватись у державних установах автономії нарівні з румунською. Ліквідація автономії можлива лише за результатами референдуму на її території.

На переконання авторів законопроєкту, автономія не лише відповідає демократичним принципам, але й не суперечить унітарному статусу Румунії і не загрожує її територіальній цілісності. Проте уряд і парламентські комісії виступили проти автономії, яку вважають несумісною з конституцією.

«Румунія — це не лише унітарна держава, але й неподільна, у тому сенсі, що вона не може бути сегментована, вона не може бути обʼєктом поділу, повного або часткового, з різними правовими режимами», — йдеться у звіті про відмову від адміністративної комісії Парламенту.

Автори ініціативи — Демократичний союз угорців Румунії — називають її вираженням історичної ідентичності угорців, яка потребує захисту.

Законопроєкт про автономію Секейського Краю був ухвалений в нижній палаті Парламенту «мовчазним рішенням», що означає його перенаправлення до Сенату, голова якого впевнений у поразці ініціативи.

Як зазначає Digi 24, на переконання керівництва Націонал-ліберальної партії, законопроєкт про угорську автономію — результат торгів між Демократичним союзом угорців Румунії та парламентською більшістю соціал-демократів, яка «ставить інтереси партії вище загальнонаціональних». Своєю чергою, соціал-демократи вважають, що націонал-ліберали самі винні в ухваленні автономії, бо вчасно не зібралися на пленарному засіданні.

Рух за автономію румунських угорців активізувався у дев’яностих роках, а у кінці двотисячних відбулася спроба проголошення Секейського Краю, яку центральна влада Румунії визнала незаконною. У 2011 році Угорщина запропонувала представникам діаспори в Румунії своє громадянство і заявила, що цю пропозицію радо прийняли тисячі її представників. Пізніше група європарламентарів від Демократичного союзу угорців Румунії відкрила у Брюсселі представництво Секейського Краю при Європейському парламенті. Румунія відповіла, що такого утворення не існує.