На посаду голови податкової подалися шість претендентів. Серед них — екснардеп трьох скликань

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На посаду голови Державної податкової служби за один день (27 квітня) встигли подати документи шість претендентів. Серед них — колишні фіскали, політики та невідомі загалу особи.

Про це у своїй колонці для «Української правди» написала координатор проєкту PROSUD і активістка «Автомайдану» Катерина Бутко.

Документи на участь у конкурсі подали Василь Поїзд і Герман Андес — працівники Державної фіскальної служби, які також претендують на посаду заступника голови ДПС.

Поїзд у 2012 році керував обшуком інтернет-магазину Rozetka через нібито несплату податків, хоча обшуки були «схемою тиску на бізнес з боку влади Януковича». Андес за часів Януковича обіймав посаду начальника регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом і обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів у Києві. Має земельні ділянки, нерухомість і кредити на понад 73 млн грн.

Третій претендент — ексдепутат трьох скликань (2002, 2007 і 2017 років) Микола Катеринчук. Володіє елітною нерухомістю та квартирою в Києві вартістю понад 27 млн грн.

Також документи подали Єлизавета Рошуорова, Дмитро Олексієнко і Дмитро Іванов.

Рошуорова, згідно декларації за 2019 рік, не заробила ані гривні. Бутко вважає, що вона приховує доходи. Олексієнко був головою громадської ради при фіскальній службі у 2014—2016 роках. Він є бенефіціаром трьох аудиторських фірм, одна з яких за останні роки виграла 22 тендери на майже 8 млн грн. Іванов, згідно декларації, проживає в Чернігові та є співвласником компанії, що займається виробництвом фарб.

  • 24 квітня Кабмін звільнив із посад голову Державної митної служби Максима Нефьодова і голову Державної податкової служби Сергія Верланова. Також звільнено заступників Нефьодова: Роберта Зелді, Дениса Шендрика та Сергія Пєтухова.
  • Наприкінці березня ексглава Мінфіну Ігор Уманський заявив про можливі факти масштабної корупції в податковій і митній службах. Він вимагав відставки Верланова та Нефьодова. Також він запевняв, що про корупцію у відомствах знає премʼєр Денис Шмигаль. 30 березня Рада звільнила Уманського.
  • Напередодні уряд оголосив конкурс на посаду голови Державної податкової служби — документи приймали до понеділка, 27 квітня, включно. При цьому уряд дозволив призначення без конкурсу, який має відбутися вже після карантину.