«Слуга народу» відмовилася від фінансування до кінця року. Для цього змінили державний бюджет

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Партія «Слуга народу» відмовилася від фінансування до кінця 2020 року — кошти спрямують на боротьбу з COVID-19. Про це повідомила заступниця голови фракції Євгенія Кравчук у Facebook.

«Ми відмовилися від бюджетного фінансування до кінця 2020 року. Крапка! Голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко підписав відповідний лист, який сьогодні було передано і зареєстровано в НАЗК», — заявила Кравчук.

Закон не дозволяє напряму віддати гроші на боротьбу з коронавірусом, адже благодійність не є статутною діяльністю партії. Тому СН профінансує громадські організації, які займатимуться закупівлею медикаментів, медзасобів та обладнання для боротьби з вірусом.

Депутати-мажоритарники «Слуги народу» будуть контролювати діяльність цих організацій, а в округах, де мажоритарників від СН немає — депутати-списочники, які закріплені за цими округами.

Кравчук зазначила, що партія буде звітувати про витрачені кошти.

Нагадаємо, 13 квітня Рада проголосувала за зміни до державного бюджету. Тоді партіям дозволили відмовлятися від державного фінансування на один, два, три квартали або ж на весь бюджетний рік.

Раніше закон передбачав, що фінансування партій отримується на весь період — тобто від виборів до виборів, і можливість відмовитися від фінансування на певний проміжок часу не передбачена.

  • 26 березня Олександр Корнієнко заявив, що СН відмовляється від держфінансування діяльності партії на 2020 рік. Тоді він попросив, щоб ці гроші перевели до Стабілізаційного фонду на потреби українських медиків, які борються з пандемією коронавірусу. Згодом журналісти Bihus.Іnfo зʼясували, що партія не може відмовитися від держфінансування на 1 рік, оскільки це не передбачено законом.