НБУ: 30 банків на час карантину пропонують українцям кредитні канікули

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

30 банків повністю або частково на час карантину через коронавірус запровадили кредитні канікули. Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

Цю опцію також впровадили і більшість фінустанов, що кредитують населення або малий бізнес. Є банки, які працюють виключно з великим бізнесом, — вони в індивідуальному порядку опрацьовують питання кредитних канікул із клієнтами.

В НБУ підкреслюють, що кредитні канікули — це відтермінування боргу, а не його прощення.

  • Кредитні канікули не зменшують суму боргу. Зараз банки пропонують переважно відстрочку сплати тіла кредиту. Тобто клієнти тимчасово не платять основний борг, а от відсотки банки просять платити.
  • Кредитні канікули можуть отримати бізнес і громадяни, які опинилися у скруті через карантин, але не мали боргів за сплатою кредиту на 1 березня цього року.

У НБУ навели приклад: «Уявімо, що станом на початок березня у вас був кредит на телевізор, за яким щомісяця передбачені рівні обов’язкові платежі. Ви мали погасити кредит до кінця листопада. За 9 місяців, що залишалися, ви мали погасити залишок за тілом кредиту розміром 7 200 грн, а також відсотки з комісіями. До початку карантину ви щомісяця сплачували 1 040,30 грн (тіло — 800 грн, відсотки з комісіями — 240,30 грн). Зараз банк пропонує протягом карантину сплачувати лише відсотки, а от погашення залишку основної суми боргу перерахувати потім — після завершення карантину».