НБУ закликав банки не штрафувати клієнтів на час карантину та пояснив дефіцит валюти

Автори:
Вікторія Мартинюк, Алла Кошляк
Дата:

Нацбанк рекомендує комерційним банкам через карантин піти назустріч клієнтам і не штрафувати їх через відтермінування виплати кредитів. Про це на брифінгу заявила заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Крім цього, в НБУ радять українцям поговорити зі своїми банками про позики заздалегідь і зробити це за можливості дистанційно.

Також в Нацбанку розповіли, що за останній тиждень через панічні настрої та зростання офіційного курсу валют українці купили на валютному ринку на $300 млн більше, ніж продали. У НБУ кажуть, що дефіцит готівкової іноземної валюти у банках повʼязаний з тим, що валюту завозять з-за кордону пасажирськими літаками. Але зараз через заборону пасажирських перевезень такої можливості немає, тому НБУ шукає інші варіанти, зокрема завезення готівки спецрейсами.

Крім цього, Нацбанк не очікує дефолтів бізнесів і банків, як у 2014 році, бо банківська система зараз входить у турбулентність у набагато кращому стані, ніж тоді. У НБУ наголошують, що немає банків-«одноденок».

«Є і позитивний вплив від коронавірусу — дешевшає нафта, а Україна є імпортером енергоносіїв, тож для нас це вигідно. Разом з тим, Україна є експортером продовольчих товарів, які в світі не дешевшають. Першим на кризу реагує курс гривні», — розповів заступник глави НБУ Олег Чурій.

Він наголосив, що Нацбанк буде згладжувати коливання курсу: «Торік ми поповнили резерви на $8 млрд, зараз ми активно продаємо долари на міжбанківському ринку. Резервів у Нацбанку $25 млрд — цього достатньо».