Жеваго програв НБУ у Верховному суді. Тепер він має сплатити банку 1,5 мільярда гривень

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Верховний суд України відмовився задовольнити касаційну скаргу колишнього власника банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго. Тепер він має повернути 1,5 мільярда гривень боргу з рефінансування на користь Національного банку України.

Про це йдеться в рішенні суду.

Костянтин Жеваго подавав апеляцію в Київський апеляційний суд. 13 грудня 2019 суд відмовився задовольнити апеляцію на рішення Шевченківського районного суду Києва від 1 жовтня 2019 року. Верховний суд залишив це рішення без змін.

У 2015 році Жеваго, який був власником банку «Фінанси та Кредит», уклав з НБУ договір поруки про погашення кредитів рефінансування, взявши на себе особисті зобовʼязання. У грудні 2015 року Національний банк звернувся до суду щодо стягнення заборгованості.

  • 1 жовтня Шевченківський районний суд Києва задовольнив позов НБУ до ексвласника банку «Фінанси та Кредит». Оскільки Костянтин Жеваго не сплатив у визначений строк судовий збір, Апеляційний суд повернув йому апеляційну скаргу. Тому рішення суду першої інстанції набуло чинності, що дозволило Національному банку 26 грудня розпочати примусове стягнення коштів.
  • У грудні 2018 року Національний банк України за рішенням суду почав примусово стягувати з ексвласника банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго 1,5 млрд грн.
  • ДБР розслідує розтрату понад 2,5 млрд грн ліквідованого банку «Фінанси та Кредит». Слідство вважає, що схеми з виведення грошей організували ексзаступник голови правління банку, начальник одного з управлінь та інші топменеджери.