Рішення закрити Почаїв на вʼїзд було незаконним, а поліція завела справу на священників лаври

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Ухвала районної комісії Кременецької райдержадміністрації про закриття на вʼїзд і виїзд міста Почаїв (Тернопільська область) було прийнята з порушенням законодавства.

Про це «Бабелю» повідомили в Управлінні Нацполіції в Тернопільській області.

У відомстві заявили, що у місцевої влади немає юридичних повноважень закривати місто на посилений карантин. «Засідання комісії проводилося без юристів. В країні немає воєнного стану, а тому таке рішення незаконне. Поліція буде працювати в штатному режимі», — заявили в пресслужбі управління.

Зараз комісія проводить повторне засідання, після чого прийме нове рішення про карантинні заходи. Наразі у Почаєві і на його кордонах стоять лише три поліцейські пости.

Поліція також відкрила кримінальне провадження щодо священнослужителів Свято-Успенської Почаївської лаври (Московський патріархат) за порушення санітарних норм і правил. У поліції пояснили, що з духовенством лаври було погоджено про дотримання карантинних заходів на Великдень — парафіяни мали перебувати на прилеглій території, а не в храмі. Однак через деякий час священники відкрили двері храму і пустили всередину вірян.