Суд відмовився арештувати екснардепа Микитася, хоча той не вніс необхідні 100 млн гривень застави

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Вищий антикорупційний суд відмовився брати під варту ексдепутата та колишнього главу «Укрбуду» Максима Микитася у справі про зловживання нерухомістю Національної гвардії. Попри те, що протягом п’яти днів той так і не вніс 100 млн грн застави. Засідання суду транслювала пресслужба ВАКС.

Суд відхилив клопотання прокурора Спеціальної антикорупційної прокуратури про застосування до Микитася запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без альтернативи застави. Протягом пʼяти днів Микитась так і не вніс заставу в розмірі 100 млн грн.

Раніше Вищий антикорупційний суд стягнув до держбюджету 80 млн гривень застави, яка була внесена за Микитася, і призначив йому новий запобіжний захід — заставу у 100 млн гривень.

Про що йдеться?

У 2000-х Головне управління внутрішніх військ МВС України (у подальшому реорганізоване в ГУ Нацгвардії) і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали спорудити житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016—2017 роках, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний Хутір»). Вартість цих квартир, як установила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 млн грн менша за ту, в яку оцінили квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.