ЗМІ: Посольство Росії в Празі «переїхало» з площі Нємцова

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Посольство Росії в Чехії формально «переїхало» з площі Бориса Нємцова.

Про це пише чеське видання Aktualne з посиланням на лист, отриманий від росіян Міністерством закордонних справ Чехії.

В офіційному листуванні росіяни будуть використовувати адресу консульського відділу, розташованого за 400 метрів від будівлі посольства. МЗС Чехії назвало такі дії «адміністративним кроком». При цьому мер Праги Зденек Гржиб заявив журналістам, що ці зусилля здаються йому дивними, враховуючи, що свого часу Борис Нємцов був віцепремʼєр-міністром Росії.

У лютому цього року в Празі відбулася урочиста церемонія перейменування площі Pod Kaštany (Під каштанами), поряд з якою знаходиться низка дипломатичних представництв, зокрема російське посольство та офіс ОБСЄ, на площу Бориса Нємцова. При цьому, на своєму офіційному сайті посольство Росії все ще зазначає як адресу оригінальну назву площі, якої більше не існує.

Російського політика Бориса Нємцова вбили на Великому Москвореченському мосту, неподалік від Кремля, чотирма пострілами в спину 27 лютого 2015 року. Він похований на Троєкуровському цвинтарі. У липні 2017 року за вбивство Нємцова було засуджено пʼятьох чеченців.

  • У березні минулого року в Києві відкрили сквер імені Бориса Нємцова. Зелена зона знаходиться поруч з Посольством РФ — на розі вулиці Сурикова та Повітрофлотського проспекту.
  • У жовтні 2018 року керівники делегацій США, Великої Британії, Литви та Польщі на Парламентській асамблеї ОБСЄ ініціювали призначення спецпредставника або створення комісії ПА ОБСЄ з нагляду за розслідуванням убивства Нємцова. Парламентарії вважають, що російська влада не знайшла нікого з організаторів і замовників убивства, хоч і заявила, що справу розкрито.