Вночі: у поліції залишилося три версії нападу на Михайлика, журналісти знайшли права полковника ГРУ Чепіги, у США заарештували автора отруєних листів

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Поліція відкинула дві версії нападу на одеського політика Михайлика

Facebook / Олег Михайлик

Поліція розглядає три основні версії нападу на одеського політика і ведучого Олега Михайлика: громадська діяльність; діяльність, повʼязана з будівництвом житлового комплексу «Золотий берег» в Одесі; конфлікт підприємців з владою через права на земельні ділянки одного з ринків Одеси. Таким чином, поліція відмовилася від версій про те, що на Михайлика напали з особистих або з хуліганських мотивів. У поліції підтвердили, що за Михайликом стежили напередодні замаху.

Журналісти знайшли водійське посвідчення полковника ГРУ Чепіги

Facebook / Conflict Intelligence Team

Розслідувальна група Conflict Intelligence Team оприлюднила фотографію посвідчення водія полковника ГРУ Анатолія Чепіги, також відомого під імʼям Руслан Боширов, якого підозрюють у причетності до отруєння Сергія і Юлії Скрипалів у британському Солсбері. Дані про місце народження Чепіги в правах збігаються з інформацією, яку журналісти знайшли раніше, — Амурська область Росії. Народився він 5 квітня 1979 року. Права ж Чепіга отримав у травні 2009 року в Хабаровську.

ОБСЄ планує контролювати розслідування вбивства російського опозиціонера Нємцова

Wikipedia

Керівники делегацій США, Великобританії, Литви і Польщі на Парламентській асамблеї ОБСЄ звернулися до голови асамблеї Георгія Церетелі з проханням призначити спецпредставника або сформувати комісію ПА ОБСЄ з нагляду за розслідуванням вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова. Парламентарії вважають, що російська влада не знайшла нікого з організаторів і замовників убивства, хоч і заявила, що справу розкрито. Нємцова застрелили в Москві, неподалік від Кремля, у лютому 2015 року. У липні 2017 року московський суд засудив пʼятьох людей до 11—20 років вʼязниці за вбивство політика. Вони заявили, що позбавили Нємцова життя за критику ісламу.

У зіткненнях на кордоні сектора Гази постраждали 376 палестинців, троє — загинули

В результаті сутичок з військовими Ізраїлю на кордоні сектора Газа 376 палестинців отримали поранення, троє загинули. Зіткнення відбулися 5 жовтня, під час акції «Великий марш повернення». Ізраїльтяни стріляли по демонстрантах, 121 людина отримала вогнепальне поранення, ще 7 знаходяться у критичному стані. Серед постраждалих — 10 жінок, 30 підлітків і один працівник медичної служби. Військові Ізраїлю аргументують свої дії тим, що з натовпу демонстрантів у їх бік летіли гранати, вибухові пристрої, камені та горящі шини. Акція «Великий марш повернення» проходить з 30 березня — річниці окупації земель Палестини Ізраїлем.

У США заарештували підозрюваного у спробі отруїти Трампа

Twitter / GinnaRoeKUTV

Влада штату Юта заарештувала і предʼявила звинувачення ветерану Військово-морських сил США Клайду Аллену III в розсилці листів, в яких могла міститись токсична речовина рицин. Такі листи цього тижня надійшли на імʼя президента США Дональда Трампа, міністра оборони Джеймса Меттіса, командувача ВМС США Джона Річардсона та глави ФБР Крістофера Рея. Аллан заявив, що надіслав такі самі листи англійській королеві Єлизаветі II і президенту РФ Володимиру Путіну. У матеріалах суду сказано, що в листах були записки — «Джек і насіння з порошком для запуску ракет».