Прокуратура Криму відкрила провадження за незаконне переслідування Джемілєва

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Прокуратура Криму розпочала кримінальне провадження через те, що окупанти на півострові висунули звинувачення проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва за трьома статтями, дві з яких — за справою його сина Хайсера. Про це повідомляє пресслужба прокуратури.

Відтак прокуратура відкрила провадження за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв ведення війни).

Такі дії окупантів також порушують вимоги ст. ст. 70, 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, оскільки застосовувати кримінальне законодавство за події, які відбулись до початку окупації — це порушення цієї Конвенції.

Що трапилось?

Слідчий комітет РФ стверджує, що 3 травня 2014 року Джемілєв незаконно вʼїхав до Криму через пропускний пункт «Армянськ».

Росіяни також стверджують, що він зберігав у будинку в Бахчисараї карабін ОП-СКС, а його син знав, де лежать ключі від сейфа. Крім того, Джемілєва звинувачують у зберіганні патронів калібру 7,62 мм, які заборонені в цивільному обігу.

Як повідомив «Крим.Реалії» адвокат Джемілєва Микола Полозов, російські слідчі використовують проти його підзахисного матеріали української справи його сина Хайсера: «Що стосується другої і третьої статей, вони мають стосунок до справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера, який у травні 2013 року на подвірʼї свого будинку в Бахчисараї випадковим пострілом із батьківської рушниці вбив знайомого сімʼї», — пояснив адвокат.