У Криму завели справу проти Джемілєва за трьома статтями, дві з них за справою сина

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Управління слідчого комітету Росії в анексованому Криму висунуло звинувачення лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву за трьома статтями, дві з яких — за справою його сина Хайсера Джемілєва.

Про це йдеться на сайті відомства.

Джемілєву висунуто звинувачення у «перетині держкордону Росії» після заборони на вʼїзд (ч. 3 ст. 322 КК РФ), зберіганні вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою (ст. 224 КК), а також у придбанні та зберіганні боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії).

Слідчий комітет стверджує, що 3 травня 2014 року Джемілєв незаконно вʼїхав до Криму через пропускний пункт «Армянськ».

Росіяни також стверджують, що він зберігав у будинку в Бахчисараї карабін ОП-СКС, а його син знав, де лежать ключі від сейфа. «У травні 2013 року син Джемілєва незаконно заволодів зброєю, здійснивши з неї вбивство людини», — йдеться в повідомленні.

Крім того, Джемілєва звинувачують у зберіганні патронів калібру 7,62 мм, які заборонені в цивільному обігу.

Як повідомив «Крим.Реалії» адвокат Джемілєва Микола Полозов, російські слідчі використовують проти його підзахисного матеріали української справи його сина Хайсера.

«Що стосується другої і третьої статей, за версією слідчого комітету Росії, вони мають стосунок до справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера, який у травні 2013 року на подвірʼї свого будинку в Бахчисараї випадковим пострілом із батьківської рушниці вбив знайомого сімʼї. Спочатку суд за цією справою проходив на території України, однак після окупації Криму його перенесли до Краснодару [...]. Коли я почав вивчати документи, зʼясувалося, що частина з них українською мовою», — сказав Полозов.

За його словами, слідчі РФ використовують їх, щоб ініціювати нові кримінальні справи.