NASA відзняло з космосу пожежі в Чорнобильській зоні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
NASA відзняло з космосу пожежі в Чорнобильській зоні

NASA

Супутник NASA відзняв з космосу територію масштабних лісових пожеж в Чорнобильській зоні відчуження. Знімки зроблені 8 і 9 квітня, повідомляють у космічному агентстві.

На початку квітня супутники спостерігали декілька пожеж на півночі України, навколо Чорнобильської зони відчуження.

На зображенні за 8 квітня видно, як дим поширився до Києва, приблизно на 100 кілометрів на південь.

NASA

  • Пожежа в Чорнобильській зоні відчуження розпочалася 4 квітня. Пізніше вона охопила території чотирьох лісництв і дійшла до закритих обʼєктів зони, таких як Чорнобиль-2 і покинута радянська радіолокаційна станція «Дуга».
  • 6 квітня поліція затримала причетного до пожежі в Чорнобильській зоні чоловіка. Затриманий зізнався, що поблизу покинутої місцевої ферми заради забави в кількох місцях підпалив траву. 8 квітня йому повідомили про підозру. Чоловікові загрожує до 5 років вʼязниці.
  • 13 квітня пожежу загасили в Котовському лісництві, однак вона наближається до ЧАЕС. У ДСНС запевнили, що масштабна пожежа в Чорнобильській зоні відчуження не несе загрози для сховищ радіоактивних відходів і Чорнобильської атомної електростанції.
  • 13 квітня, через десять днів від початку пожежі, президент Володимир Зеленський вперше прокоментував ситуацію. Він сказав, що уважно стежить за пожежами і подякував рятувальникам.