США розгортають протидронові лазерні системи на закордонних базах

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Військові США розгортають на своїх закордонних базах лазерні системи для боротьби з ворожими безпілотниками.

Як повідомляє Popular Mechanics, ідеться про лазерні системи HELWS (High-Energy Laser Weapon System), багатоспектральні системи наведення HELWS і електромагнітні системи THOR.

Планується, що системи пройдуть перевірку боєм на базах в Іраку і Сирії, після чого їх планують розмістити також на базах у США.

Систему HELWS розробила оборонна компанія Raytheon на базі бойового баггі Polaris MRZR, який вже використовують групи швидкого реагування і спецпідрозділи «Дельта».

Лазер HELWS оснащений вдосконаленим електрооптичним і інфрачервоним датчиком, призначеним для відстрілу безпілотників (БПЛА). HELWS може робити кілька десятків пострілів на одному заряді та відрізняється підвищеною точністю.

Система наведення HELWS схожа на системи спостереження американських ударних безпілотників MQ-1 Predator і MQ-9 Reaper.

Імпульсну систему PHASER теж розробила компанія Raytheon. Вона монтується у транспортному контейнері та здатна виводити з ладу дрони за одну мікросекунду. Конічна форма променю дозволяє атакувати кілька цілей одночасно.

Електромагнітна THOR, яка розроблена дослідною лабораторією США, теж вмонтована у транспортний контейнер. Її завдання — знищувати групи безпілотників.