Морську піхоту США реформують. Вона втратить танки і артилерію, отримавши натомість дрони та ракетні системи

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Корпус морської піхоти (КМП) США чекає 10-річна радикальна реформа. КМП позбавлять танків M1 Abrams, більшості ствольної артилерії, а також частини авіації і вертолітних ескадрилій. Натомість морські піхотинці отримають безпілотники і дрони, а також реактивні системи залпового вогню (РСЗВ).

Генерал морської піхоти Девід Бергер в інтервʼю The Wall Street Journal розповів, що КМП повинен відновити себе як військово-морську експедиційну силу і впровадити нову бойову концепцію для протистояння Китаю, Росії і бойовикам на Близькому Сході.

«З точки зору військового потенціалу головною загрозою є Китай», — заявив Бергер.

В основі плану реформи — створення мобільних полків, які здатні діяти мобільними групами при підтримці бойових безпілотних систем. Бергер розповів суть на прикладі трьох «прибережних полків» (Marine Littoral Regiments) чиєю місією буде протистояння Військово-морському флоту Китаю.

У разі бойового зіткнення з КНР полкові групи будуть висаджуватися на невеликих островах у Південно-Китайському і Японському морях. За підтримки безпілотних бойових систем (авіація, підводні човни, кораблі) морпіхи на невеликих островах повинні будуть швидко створювати операційні бази. Команди у 50—100 морпіхів будуть вести постійний вогонь по флоту КНР за допомогою РСЗВ, безпілотних артсистем і ударних кораблів. Також вони будуть вказувати цілі Військово-повітряним силам і флоту США. Щоб запобігти відповідному удару, морпіхи будуть міняти острови кожні 48 або 72 години.

Бергер заявив, що подібна тактика вже відпрацьовувалася на навчаннях і вона може створити «масу проблем» для китайських ВМС.

Що скоротять?

Як пише The Drive, у новій структурі КМП приберуть всі 7 танкових рот, парк бронемашин обмежать бронетранспортерами LAV-25 8х8 і новими колісними амфібіями ACV 8х8, які в найближчі роки повністю замінять гусеничні десантні машини AAV. Кількість 155-мм гаубичних батарей скоротять з 21 до 5. З 24 піхотних батальйонів три скоротять. Авіаційні ескадрильї залишаться в тій же кількості (18), але замість 16 літаків в ескадрильях буде по 10. Їх переозброять новими винищувачами F-35. Будуть виключені 3 ескадрильї конвертопланів MV-22B Osprey, 2 легкі ескадрильї вертольотів AH-1Z Viper і UH-1Y Venom, а також 3 ескадрильї важких вертольотів CH-53E Super Stallion.

Що збільшать?

Кількість ракетних підрозділів має зрости з 7 до 21. Йдеться про реактивні системи HIMARS, протикорабельні комплекси NSM та наземні пускові установки крилатих ракет Tomahawk. З 3 до 6 ескадрилій планують збільшити безпілотну авіацію за рахунок розвідувально-ударних БПЛА MQ-9 Reaper. Також зʼявиться додаткова ескадрилья транспортних літаків C-130 Hercules.

Нова концепція Корпусу морської піхоти передбачає, що морпіхи не будуть проводити тривалі широкомасштабні операції і планують вести боротьбу виключно в зоні ураження потенційного ворога.

Концепція, однак, має й противників. Полковник морської піхоти у відставці з Центру стратегічних і міжнародних досліджень Марк Канціан вважає, що розміщення морпіхів на дрібних островах — це проблема для логістики і постійний обстріл. Відставний генерал Ентоні Зінні вважає, що «заточування» морпіхів на можливий конфлікт з Китаєм зробить КМП менш гнучким у вирішенні інших конфліктів.