«ЧЕСНО»: На кампанію Зеленського та СН 5,3 млн грн дали громадські організації. Одну з них створили за 3 місяці до виборів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Партія «Слуга народу» і Володимир Зеленський через підконтрольні громадські організації профінансували свої виборчі кампанії на 5,3 млн грн. Про це свідчать результати дослідження громадського руху «ЧЕСНО».

Згідно з розслідуванням, дві громадські організації — «Ліга волонтерів» і «Команда Зе» — перерахували кошти у виборчий фонд «Слуги народу» і Зеленського. У березні 2019 року «Ліга волонтерів» перерахувала партії 2 млн грн. Ці кошти спрямували на виборчу кампанію Зеленського. Саму громадську організацію заснували за три місяці до цього; вона зареєструвала у Центральній виборчій комісії 1 900 спостерігачів на виборах президента.

Керівником і співзасновником «Ліги волонтерів» є Олена Кострійчук, яка має однакове прізвище з кандидатом у нардепи від «Слуги народу» і членом Вищої ради партії Сергієм Кострійчуком. Журналісти «Чесно» припустили, що вона може бути його родичкою.

На 3,3 млн грн «Слугу народу» профінансувала також «Команда Зе», засновниками якої є перший заступник голови фракції і глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров і народний депутат Михайло Крячко.

Платником за рекламу зі сторінки «Команда Зеленського» була зазначена організація «Команда Зеленського» (згідно з реєстром, її співзасновником є Михайло Федоров).

Журналісти дійшли висновку, що загальна сума витрат партії та її кандидатів на рекламу у Facebook та Instagram сягає $540 тис., або понад 14 млн грн (з 1 червня по 19 липня 2019 року). Частина цих витрат є у звітах мажоритарників від «Слуги народу». «Однак більшої частки витрат на рекламу і мажоритарників та на користь партії у звітах не показано», — йдеться в розслідуванні.

  • На початку грудня 2019 року повідомлялося, що партію «Слуга народу» фінансували компанії, чиї печатки знайшли у квартирі Олега Семенова — радника голови Херсонської облради і фігуранта у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк Владислава Мангера. Більшість з цих фірм є фіктивними — їхніми власниками є кухарі або вантажники.
  • Перед цим стало відомо, що понад десяток компаній, які профінансували партію «Слуга народу», фігурують у кримінальних процесах.